RODZAJE DIET

Słowo „dieta” pochodzi od języka greckiego i dla starożytnych Greków oznaczało styl życia, czyli sposób żywienia się i aktywność fizyczną. Obecnie dieta oznacza sposób żywienia uwzględniający odpowiedni dobór produktów pod względem ilościowym i jakościowym oraz urozmaicenia posiłków. Żywienie podstawowe stosuje się u osób zdrowych. Musi dostarczać odpowiednią ilość energii dla utrzymania prawidłowej masy ciała oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych zgodnie z potrzebami organizmu. Żywienie dietetyczne jest modyfikacją żywienia podstawowego. Powinna ona jeszcze poza wyższymi zadaniami oszczędzać chory narząd , pokrywać zwiększone zapotrzebowanie na te składniki pokarmowe, które w wyniku choroby są wykorzystane lub tracone w większej ilości, ograniczyć lub wykluczać składniki pokarmowe, których przemiana w organizmie jest upośledzona, nie zawierać składników na które chory jest uczulony i pomagać w wyzdrowieniu.

Klasyfikując diety, wykorzystuje się różnego rodzaju nazewnictwo. Stosowne są nazwy wwodzące się od chorego narządu(np. dieta wątrobowa, wrzodowa, cukrzycowa) lub od nazwiska twórcy (dieta Kwaśniewskiego).Wadą tego typu nazw jest brak informacji, jaka jest modyfikacja w diecie. W różnych schorzeniach tego samego narządu konieczne jest niejednokrotnie stosowanie różnego rodzaju zmian w żywieniu. Sposób nazywania diet powinien informować o jej charakterystycznych cechach, czyli konsystencji, wartości energetycznej, zmianach w zawartości składników odżywczych.
Za „modelowe” diety lecznicze do stosowania w żywieniu pacjentów przyjęto:
-żywienie podstawowe,
-dietę łatwo strawną,
— dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu,
— dietę łatwo strawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,
— dietę łatwo strawną o zmienionej konsystencji:
A) papkowata,
B) płynna,
C)płynna wzmocniona,
D)do żywienia przez zgłębnik lub przetokę,
-dietę ubogo energetyczną,
-dietę o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
-dietę bogatoresztkowa,

Zobacz również: Sprawdzone sposoby na szybkie spalanie kalorii

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Avilin – balsam, który goi i koi skórę oraz błony śluzowe Ostre zapalenie trzustki leczenie dietą Psycholog, psychiatra czy psychoterapeuta? Do kogo się zgłosić? Czy zdrowe jedzenie może nas zniszczyć? Odporność na 5+ Naturalna witamina D w sprayu Kurzajki Opryszczka pospolita Aparaty ortodontyczne Niedobory witamin Składniki odżywcze Objawy alarmowe ze strony układu pokarmowego. Dietetycy alarmują: picie napojów gazowanych zabija 184 tysięcy ludzi rocznie! 12 pierwszych sekund czyli udane pierwsze wrażenie Gotowanie na parze Czego jeszcze nie wiesz o trądziku? Błonnik działa jak odkurzacz Żywienie w niedokrwistości Depresja Zgaga Najlepsze śniadanie na kaca Nieświeży oddech CO TO SĄ ANTYOKSYDANTY? Relaksujący masaż stóp

Popularne w tym tygodniu:

Czy warto podjąć psychoterapię? Zdrowe dziecko to szczęśliwe dziecko. Zimą zadbaj o odporność smyka! Szpinak Sok – zielona porcja zdrowia