Gotowanie na parze

Prawidłowe odżywianie opiera się na siedmiu podstawowych składnikach, są nimi:białka,węglowodany,tłuszcze,witaminy,składniki mineralne,błonnik,woda. Codziennie należy dostarczyć odpowiednią porcję każdego z nich.Bardzo ważną rolę w żywieniu odgrywa prawidłowe przygotowanie posiłków.

Produkty gotowane na parze zachowują posiadane witaminy i składniki mineralne.Żywność nie jest zanurzana w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Poza tym posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu i zachowują naturalny smak i aromat, a ich barwa jest bardziej nasycona i intensywna niż przy gotowaniu metodami tradycyjnymi.Woda wypłukuje między innymi wapń, potas, magnez , żelazo i fosfor. Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą przyrządzania produktów żywnościowych.

Ziemniaki ugotowane w wodzie zawierają o 50% mniej potasu niż surowe, podczas gdy te ugotowane na parze tylko o 6% mniej .Natomiast straty witaminy C przy gotowaniu w wodzie sięgają 70% , a na parze jedynie 40%.

Warzywa gotowane na parze w zasadzie nie potrzebują przyprawiania, ale jeżeli komuś nie smakują w naturalnej, może użyć odrobinę soli lub przypraw ziołowych, np .pietruszki, koperku, czosnku,tymianku czy rozmarynu.Należy jednak pamiętać, aby zioła i przyprawy dodawać w końcowej fazie( na około 5 minut przed końcem gotowania) lub dopiero na talerzu.Przyprawy do ryb lub mięs najlepiej dodawać , marynując pokarm przed gotowaniem (wykorzystując np.sok z cytryny lub oliwę z oliwek).

Zobacz również: Sprawdzone sposoby na szybkie spalanie kalorii

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Czy zdrowe jedzenie może nas zniszczyć? Kurzajki Opryszczka pospolita Aparaty ortodontyczne Składniki odżywcze Czego jeszcze nie wiesz o trądziku? Błonnik działa jak odkurzacz Żywienie w niedokrwistości Depresja Zgaga Najlepsze śniadanie na kaca Nieświeży oddech CO TO SĄ ANTYOKSYDANTY? Relaksujący masaż stóp Łupież różowy Grypa WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI Co przyspiesza metabolizm? Błonnik Jeszcze więcej przyjemności Woda - nawilża czy przesusza? Produkty zawierające żelazo DZIAŁANIE MIĘTY CZYSTEK - ZIOŁO, KTÓRE MUSISZ ZNAĆ